Plānojat aizbraukt brīvdienās? Eksperti iesaka, kā pasargāt māju no negadījumiem

19.08.2024

Jaunumi un preses relīzes

  • 27.08.2024
    Vairāk nekā ceturtā daļa ugunsgrēku notiek mājās. Kā pasargāt sevi no nelaimes?
    More
  • 19.08.2024
    Plānojat aizbraukt brīvdienās? Eksperti iesaka, kā pasargāt māju no negadījumiem
    More
  • 13.08.2024
    Bogdans Benčaks atstāj amatu Gjensidige
    More

Vasarā Baltijas iedzīvotāji brīvo laiku visbiežāk izvēlas pavadīt ārpus mājas. Ceļojumā uz ārzemēm jau devušies vai to ieplānojuši 27% Latvijas un Igaunijas un 30% Lietuvas iedzīvotāju, tā vēsta apdrošināšanas kompānijas “Gjensidige” veiktais pētījums. Ņemot vērā, ka ceļotāju prombūtnē mājās var rasties dažādas neparedzētas situācijas, apdrošināšanas kompānijas “Gjensidige” Latvijas filiāles vadītāja Sanita Glovecka iesaka, kā labāk parūpēties par māju drošību prombūtnes laikā.

Latvijā 38% iedzīvotāju vasarā plāno doties atpūtā pie jūras, upēm un ezeriem vai lauku mājās. Šogad veiktās aptaujas dati rāda, ka cilvēki par sava mājokļa drošību rūpējas dažādi. 47% respondentu izvēlējušies privātīpašuma apdrošināšanu, 36% ir uzstādījuši drošas durvju slēdzenes, savukārt 17% aptaujāto mājās ierīkojuši signalizācijas sistēma. 23% iedzīvotāju uzskata, ka māju sargā suns, savukārt 12% ir augsts un izturīgs žogs. Taču gandrīz trešdaļa Latvijas iedzīvotāju, dodoties prom, aizslēdz durvis un nekādā citā veidā par mājas drošību nerūpējas.

Apdrošinātāju pieredze liecina, ka, atstājot savas mājas uz nedēļas nogali vai vairākām dienām, cilvēki bieži vien aizmirst izdarīt pavisam vienkāršu, bet mājokļa drošībai svarīgu darbu – aizvērt mājas logus, jumta logus vai balkona durvis. Lai gan tas var šķist sīkums, šādas rīcības dēļ mājās var atgadīties dažādas nelaimes. 2023. gadā Valsts policija reģistrēja gandrīz 1000 zādzību, vairāk nekā puse no tām tika izdarītas vasarā.

“Vasarā apdrošināšanas atlīdzības ievērojami pieaug, jo cilvēki, devušies atvaļinājumā, negadījumus nepamana tik ātri, kā citā laikā. Negadījumi netiek savlaicīgi novērsti, tāpēc iedzīvotājiem rodas lielāki zaudējumi. Cilvēki atvēl laiku ceļojumu plānošanai, gatavojas braucienam, bet nav pieraduši veltīt tādu pašu uzmanību dzīvesvietai, kuru uz noteiktu laiku atstāj tukšu. Izbraucot no mājokļa, noteikti jāparūpējas par tā drošību,” uzsver S. Glovecka.

Uz kaimiņiem paļaujas vairāk nekā uz signalizāciju

Pēc pētījuma* datiem, 26% Latvijas iedzīvotāju savas prombūtnes laikā lūdz kaimiņiem pieskatīt viņu tukšo mājokli, savukārt vecuma grupā pēc 55 gadu vecuma šādi drošību cenšas nodrošināt jau katrs otrais iedzīvotājs. Par drošāko mājokļa pasargāšanas veidu iedzīvotāji izvēlas arī signalizāciju, no tiem - sievietes (29%), un viņas biežāk nekā vīrieši (24%) mājās ieslēdz signalizāciju.

“Daudzdzīvokļu namos vai kaimiņos vienmēr ir kāds mājās, tāpēc varat lūgt uzticamai personai pievērst uzmanību tam, kas notiek jūsu mājokļa apkārtnē. Tāpat iesakām sarunāt kādu paziņu, lai viņš izņem pastu, ja dodaties prom uz ilgāku laiku – tad jūsu prombūtne nebūs tik viegli pamanāma svešiniekiem. Dzīvoklī ir vērts paslēpt dažādus vērtīgus priekšmetus un dārgas elektroierīces. Māju īpašniekiem, kas dzīvo ārpus pilsētas, pirms aizbraukšanas jāparūpējas, lai šķūnī vai garāžā būtu droši novietoti dārza traktori, zāles pļāvēji, darbarīki un citi piederumi. Atklātās vietās nevajadzētu atstāt arī grilus, lauku mēbeles vai citus priekšmetus, kurus viegli var aiznest,” iesaka Sanita Glovecka.

Prombūtnes laikā vērts padomāt arī par citiem drošības pasākumiem

Dodoties ārpus mājas, ir svarīgi domāt ne tikai par zādzību risku, bet arī par citiem potenciāliem draudiem, piemēram, ūdens noplūdēm vai tehniskām problēmām, kas var radīt ievērojamus bojājumus mājoklim. Pirms došanās atpūtā uz ilgāku laiku 32% iedzīvotāju atslēdz ūdeni. Šāda tendence visbiežāk novērojama vecuma grupā no 20 līdz 24 gadiem, kā arī no 25 līdz 34 gadiem.

Glovecka uzsver, ka tieši appludināšana ir bieža problēma, ar ko saskaras Latvijas iedzīvotāji, tāpēc ir svarīgi veikt preventīvus pasākumus, lai izvairītos no šādām situācijām. “Regulāra ūdens drošības pārbaude, tostarp hidrauliskās pārbaudes, kuru laikā ūdens trubās tiek mērīts spiediens, palīdz savlaicīgi konstatēt un novērst iespējamos bojājumus vai noplūdes. Tas ir īpaši svarīgi, jo pat nelielas ūdens noplūdes var izraisīt nopietnus bojājumus mājoklim, ja tās netiek laikus atklātas un novērstas.”

Tāpat 64% respondentu pirms došanās prom atslēdz elektroierīces – visaktīvāk to dara jaunieši vecumā no 20 līdz 24 gadiem. “Jaunieši biežāk izmanto dažādas ierīces ar uzlādēšanas funkciju, tāpēc viņu ieradums tās atvienot no kontaktligzdas, dodoties prom no mājokļa, ir ļoti svarīgs mājas drošībai. Interesants fakts , ka visretāk ierīces no kontaktligzdām mājās atvieno no 35 līdz 44 gadus veci cilvēki. Skaitļi rāda, ka jaunieši visdrīzāk aizsargā sevis īrēto vai nesen iegādāto pirmo mājokli, piemēram, atslēdzot ūdeni,” saka apdrošināšanas kompānijas pārstāve.

Apdrošināšanas kompānija "Gjensidige", novēlot atpūtu bez bažām, atgādina, ka drošības pasākumu veikšana pirms došanās atvaļinājumā ir būtiska, lai novērstu zaudējumu un negadījumu riskus. Apdrošināšana, elektroierīču atvienošana, kaimiņu iesaistīšana un citi piesardzības pasākumi dos sirdsmieru un ļaus atvaļinājumu baudīt, neuztraucoties par mājokļa drošību.

*Pēc Apdrošināšanas sabiedrības “Gjensidige” pasūtījuma reprezentatīvā “NielsenIQ” 16–64 gadus vecu Baltijas valstu iedzīvotāju aptauja tika veikta pagājušā gada aprīlī, aptaujājot pa 1600 Latvijas, Lietuvas un Igaunijas respondentu. Pētījuma pieļaujamā kļūda – 2,45%.