Kredītņēmēju aizsardzība darba zaudēšanas gadījumā – apdrošināšana pret bezdarbu

11.06.2024

Jaunumi un preses relīzes

  • 18.06.2024
    Jāņi bez raizēm – kā svinēt droši?
    More
  • 13.06.2024
    Kā pasargāt sevi ceļojuma laikā?
    More
  • 11.06.2024
    Kredītņēmēju aizsardzība darba zaudēšanas gadījumā – apdrošināšana pret bezdarbu
    More

Baltijas valstu iedzīvotāji jau vairākus gadus pēc kārtas par svarīgāko īpašumu uzskata savu mājokli. Sava dzīvesvieta Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotājiem visās vecuma grupās ir svarīgāka par transportlīdzekļiem, viedierīcēm, audio un videotehniku, senatnes relikvijām un skaidru naudu. Pētījuma* dati rāda, ka nekustamo īpašumu par svarīgāko materiālo vērtību uzskata divas trešdaļas Latvijas, 78% Lietuvas un 82% Igaunijas iedzīvotāju. Ar mērķi pasargāt mājokļa kredītu saņēmējus apdrošinātāji piedāvā izmantot apdrošināšanu, kas ir spēkā darba zaudēšanas gadījumā. “

"Mājokļa nozīmīgumu tik tiešām cilvēkam būtu grūti ar kaut ko aizstāt gan tā funkcionālās nepieciešamības dēļ, gan cenas dēļ, kas tiek samaksāta, iegādājoties nekustamo īpašumu. Cilvēkiem, kuriem mājokļa iegādei bija nepieciešams uzņemties finansiālās saistības, ļoti svarīgi pasargāties no negaidītām situācijām, lai saistību izpilde nekļūtu par slogu ne viņiem, ne viņu ģimenēm. Tā kā Baltijas valstu darba tirgus pēdējos gados ir ļoti dinamisks, svarīgi īstenot pasākumus, kas palīdzētu personām, kam ir mājokļa kredīts, parūpēties par savas ģimenes labklājību pat tad, ja finansiālā situācija neplānoti pagriežas uz slikto pusi pēkšņas darba zaudēšanas dēļ,” saka apdrošināšanas sabiedrības Gjensidige Latvija vadītāja Sanita Glovecka.

Sanita Glovecka iesaka katram strādājošajam jau iepriekš sagatavot rezerves plānu: izveidot “drošības spilvenu”, izvēlēties atbilstošāku apdrošināšanu vai parūpēties par citu ienākumu avotu, ko izmantot neplānotu dzīves apstākļu gadījumā vai tad, ja mainās ekonomiskā situācija.

Aptaujas dati liecina, ka, lai pasargātu savu mājokli, 40% Latvijas iedzīvotāju ir izvēlējušies nekustamā īpašuma apdrošināšanu. Savukārt daļa iedzīvotāju izvēlas citus pasargāšanas veidus - 24% ierīkojuši drošas slēdzenes, 23% ir iegādājušies suni, 13% ir uzstādījuši mājās signalizāciju, bet 31% neīsteno nekādus drošības pasākumus savā mājoklī.

Finansiālās saistības iespējams apdrošināt

Pēc Nodarbinātības valsts aģentūras datiem, šā gada janvārī Latvijā reģistrēti 67 tūkstoši bezdarbnieku – par 0,9 % (600 personu) vairāk nekā iepriekšējā mēnesī. Salīdzinot ar situāciju pirms gada, bezdarbnieku skaits mūsu valstī šogad ir par 6,5 tūkstošiem jeb 0,9 % lielāks. Kopumā 2024. gada aprīlī bezdarba līmenis Latvijā samazinājās par 0,3%, salīdzinot ar martu, taču tas ir joprojām par 0,6% lielāks nekā pērnā gada aprīlī.

“Iespēja apdrošināties pret darba zaudēšanu ļauj saglabāt finansiālu stabilitāti cilvēkiem, kam ir kredītsaistības. Darba zaudēšanas gadījumā šī apdrošināšana palīdzēs gan turpināt segt saistības, gan izvairīties no stresa saistībā ar kredīta atmaksu. Darba zaudēšana jau pati par sevi ir ļoti sarežģīta situācija, tāpēc šī apdrošināšana kritiskos apstākļos ļauj nezaudēt dzīves kvalitāti. Gjensidige piedāvātā apdrošināšanas aizsardzība ir spēkā, zaudējot darbu ar abpusēju vienošanos pēc darba devēja rakstveida piedāvājuma darbiniekam, kā arī – pēc darbinieka ierosinājuma svarīgu iemeslu dēļ, pēc darba devēja ierosinājuma, ja nav darbinieka vainas, un darba devēja bankrota gadījumā. Apdrošinātais katru mēnesi saņem apdrošināšanas atlīdzību, kas vienāda ar viņa kredīta maksājumu. Atlīdzība katru mēnesi tiek ieskaitīta tieši klienta bankas kontā pat tad, ja valsts sniedz sociālās garantijas,” uzsver Sanita Glovecka.

Šobrīd Gjensidige apdrošināšana pret bezdarbu pieejama klientiem, kam ir kredītsaistības SEB bankā. Izvēloties Kredītmaksājumu apdrošināšanu SEB bankā, aizņēmēji tai var pievienot arī apdrošināšanu pret bezdarbu, kas palīdz samazināt finansiālo nastu darba zaudēšanas gadījumā.

“Piešķirot mājokļa aizdevumu, banka vienmēr izvērtē visus riskus, lai saistības nekļūtu aizņēmējam par slogu. Tomēr dažreiz notiek situācijas, ko nevar paredzēt, tāpēc Kredītmaksājumu apdrošināšanu piedāvājam visiem klientiem, kuri noformē mājokļa kredītu. Sadarbība ar Gjensidige paplašina apdrošināšanas segumu, piedāvājot iespēju segt saistības arī darba zaudēšanas gadījumā,” skaidro Zane Martina, SEB Life and Pension Baltic SE Privātpersonu apkalpošanas pārvaldes vadītāja.

Ja notiek apdrošināšanas gadījums, klienti var saņemt arī apdrošināšanas atlīdzību par karjeras konsultācijām vai palīdzību CV sagatavošanā, uzrādot izdevumus apliecinošus dokumentus, piemēram, rēķinu par sniegtajiem pakalpojumiem, ar darbā iekārtošanas aģentūru noslēgtu līgumu vai dokumentu, kas apliecina maksājuma veikšanu. Atlīdzības apmērs ir 100 eiro.